Skillnader So Far

Maten
Maträtter är självklart något som skiljer sig. Alltifrån smaker till vilka rätter som är vanligast att göra, men också hur man äter. Det är första är att de i princip bara äter med gaffel, vilket inte var något nytt för mig men när jag kommer på mig själv att vara den enda som äter med kniv och gaffel, dvs gott bordsskick i Sverige, märker jag hur annorlunda det haha. Sen är det också att vi hemma i Sverige lär oss att man ska äta tre ordentliga mål mat om dagen, frukost, lunch och middag samt att frukost är dagens viktigaste mål. Här äter de mindre men oftare, dvs mycket snacks. Frukost är verkligen inte något som är en stor grej här utan mest något man äter påväg till skolan eller jobbet i farten.
 
Tilltala lärare
Hemma pratar vi väldigt avslappnat med lärare, tilltalar de med förnamn etc. Här är lärarens position mer auktoritär och man tilltalar med miss eller mister samt efternamn. Vet inte ens vad mina lärare heter i förnamn haha. Väldigt ovant i början måste jag säga men man kommer in i det. 
 
Låtar på Radion
Hemma ändrar vi aldrig i låtar som spelas på radion för att de har ett olämpligt ord i sig. Här däremot hör man i var och varannan låt hur de klippt bort ett ord eller två (som jag högt sjunger eftersom det är så jag lärt mig låten...) Amerikanare är väldigt strikta på det sättet. 
 
När man ser vissa filmer
Dels har dem ett annat sätt att kategorisera filmer, PG-13 movies (våldsfilmer 13 årsgräns), R-movies (17 årsgräns, grovt språk, synligt språk, sexscener etc) och NC-17 (grova skräckfilmer typ, 18 årsgräns). Bara för att jag vet att jag var typ 12/13 när jag såg Sex and the City 2 på bio tänker jag använda den som exempel. Hemma i Sverige har vi 7 års gräns på den filmen, här i USA klassas de som R-movies. Det jag vill komma till är att de verkligen är mycket striktare här med vad man lyssnar och ser på i en viss ålder. I Sverige skulle jag väl mest säga att vi har högre åldersgräns pga våld, inte så mycket pga språk eller intima scener. 
 
Hur man bäddar sängen
Hemma har vi täcke, här har de lakan + filt. De bäddar även in lakanet och filten i madrassen, så det ligger inte ovanpå på samma sätt som våra täcken. Kan utifrån detta konstatera att jag saknar mitt vintertäcke just nu när det börjar bli kallt för det är verkligen tusen gånger mysigare.  
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: