Svar på Frågor

Har ni skoluniform i skolan?
Nej, däremot har vi en dress code vilket innebär att man får inte visa bröst, rumpa, mage eller rygg. Man får heller inte ha linnen med för smala band. De är inte superstrikta, många tjejers kjolar och klänningar går t ex inte nedanför fingerspetsarna vilket är en vanlig regel i USA vad gäller längd. Däremot fick jag min första tillsägelse förra veckan för att min blus var för genomskinlig i ryggen vilket jag förstår om man tänker på dress coden, MEN väldigt många klär sig värre så tror det var för att jag är utbytesstudent och att de vill sätta "gränser" typ. Inget hände, jag behövde inte byta kläder och hon som sa till mig var väldigt gullig så allt var lugnt.
 
Vilka normer och värderingar är annorlunda i skolan jämfört med i Sverige? Hur beter sig människor i allmänhet?
Jag skulle nog säga att sport är något som värderas betydligt högre här än i Sverige. Det har självklart att göra med att sporterna här är kopplade till skolan, men det är verkligen tydligt att göra bra ifrån sig i sporter är viktigt. Det går inte direkt att chilla genom träningarna eller komma och gå som man vill. Är man i skolan, är man på träningen. Sen har de en policy att vi är student atleter vilket innebär att skolan kommer alltid först. Men vänner etc kommer långt efter träning.
 
Normer de här är att seniors, juniors och sophomores (vi har inte freshmens på skolan) har hierarki. T ex under fotbollsmatcherna är seniors längst ner, juniors i mitten och sophomores högst upp. Och att bryta mot den normen om man är i en lägre årskurs är inte populärt. I skolan finns även så kallat "seniors square" där alla seniors samlas under rasterna. Ganska löjligt enligt mig så hänger aldrig där haha. Har inte heller tid men men.
 
Sen sitter man verkligen vid samma bord alla dar i veckan. Vilket är tryggt på ett sätt för jag vet vart jag hittar mina vänner lätt. Men just den delen är ganska likt en high school film.
 
Människorna skulle jag säga är mer öppna och sociala än svenskar. Sen märks det att det är väldigt skandinaviskt här vilket innebär att den typsika amerikanaren är relativt nedtonad, jämfört med hur jag skulle kunna tänka mig att människorna i Texas är.
 
Vad är det konstigaste som hänt hittils?
När Allison åt sirap till sin korv förra veckan haha. Nej men har ingen speciell händelse som är konstig utan mer att det cirkulerar poliser på skolan, att klassrummen är låste, att vi har lockdown övningar ifall skolskjutning skulle ske, vi får inte ha kniv att äta med under lunchen för någon skulle ju kunna få för sig att hugga ngn osv osv osv.
 
Hur funkar kyrkan?
Min familj går i kyrkan de söndagar vi är hemma på en gudstjänst vi 10 på morgonen. Det är väldigt likt vår svenska kyrka eftersom de är Lutheraner och jag bor i en stat där i princip alla har nord europeisk härkomst. Så när vi kommer till kyrkan står någon vid dörren och hälsar välkommen samt ger gudtjänstens program för dagen. Den börjar med att det är fritt att berätta om någon aktivitet kyrkan har, sen hälsar vi frid? till varandra och därefter är det det vanliga med läsning av bibeln, psalmer, kollekt, nattvard, bön, dem har barnens budskap och efter det är det söndags skola. Det är mycket humor i den kyrkan jag går i vilket är väldigt likt min egna församling i Sverige. Att gå i kyrkan här har faktiskt fått mig att inse att jag tycker om det. Det är en bra stund att reflektera över vad som är viktigt i ens liv och jag skulle inte vara förvånad om jag börjar gå mer regelbundet när jag kommer hem. Ska förmodligen gå med i en skolklubb som heter FCA, Fellowship for Student Athletes, där man träffas varje onsdag morgon. Ska dit på onsdag så kan berätta då hur det funkar.
 
Vad saknar du mest med Sverige? Mat eller kultur? Vad det lätt att vänja sig vid att inte ha tillgång till det, eller saknar du ihjäl dig?
SVENSK MAT!! Har aldrig varit en matälskare, mer en efterrättsperson, men vi har verkligen mycket mer smakrik mat hemma i Sverige. Däremot gör min värdfamilj väldigt god mexikansk mat som snabbt blivit min nya favorit. Att vänja mig vid maten var lätt just för att jag inte är en matälskare egentligen, men att träna +12 timmar i veckan gör mig hungrig hela tiden haha. Har lärt mig att jag inte alls är kräsen när det kommer till mat och testar gärna nya smaker, vilket är en väldigt bra egenskap som utbytesstudent om jag får säga det själv. DOCK är det inget som slår svenskt lösgodis! Saknar fredagsmyset i soffan med en påse bredvid...
 
En annan del jag saknar som har med kultur att göra är vårt skolsystem. Saknar att få ansvar, kunna röra mig fritt och vara väldigt fri i arbeten. Ni ska veta hur lyckligt lottade vi är. Vi har ett högst krävande system, men oj vad vi lär oss mycket! Längtar att få plugga på det svenska sättet igen haha. 
 
Hur är det med kläder, kan du ha i princip vad som helst eller har du behövt anpassa din personliga stil efter normer där?
Självklart måste jag anpassa mig efter skolans regler, men min stil hemma i Sverige klarar sig i de flesta fallen och därför klär jag mig väldigt likt som hemma. Däremot bryr jag mig inte om jag inte är sminkad, fixad i håret eller har mjukis på mig. Har nog fått lite slappare stil men eftersom jag alltid varit ganska varierad i hur jag klär mig märks det inte så stor skillnad.
 
Två bilder från min fotoklass min lärare använder som student exempel..